Att hästen får i sig alla näringsämnen är väldigt viktigt för hovarna (och hela hästen såklart).
Men hur vet jag då om min häst får i sig allt den behöver?
Texten nedan är förenklad och översatt av mig från Pete Rameys bok: Care and Rehabilitation of the Equine Foot.
En mycket vanlig fråga: Vilka näringsämnen är viktiga för en frisk hov? Svaret på den frågan är: Alla! Proteiner, fetter, vitaminer och mineraler spelar alla en nyckelroll för att få friska hovar. Till och med Vatten spelar roll. En normal hovvägg består av 25-28%, sulan 40-45% och strålen 65-70% vatten. Att hästen får i sig tillräckligt med vatten är alltså nödvändigt för att förhindra sprickbildning i hoven.
Ett bättre sätt att ställa frågan är: Vilka näringsrelaterade problem är vanliga att se i hoven?
Nedan kommer några svar på den frågan…
Proteiner:
Om man tar bort allt vatten från hoven så är 90% av det som är kvar protein. Lite mer specifikt så är det en proteinstruktur som heter Keratin. Keratin är som allt annat protein, en kedja av aminosyror. Aminosyrorna i Keratin är: Alanine, glycine och den svavelinnehållande aminosyran cysteine (producerat av methionine). Dessa 3 är de primära aminosyrorna i Keratin.
Alanine och glycine; som behövs för att tillverka keratin, är icke essentiella, dvs de kan hästen själv ”tillverka” av olika kolhydrater och grenkedjiga aminosyror . För viss tillverkning av glycine av aminosyran serin med hjälp av tetrahydrofolat krävs vitamin B6.
Alpha-Keratin är det övervägande keratinet i däggjurs vävnad, finns i allt från från hår-, hud- och hornvävnad. Beta-Keratin är starkare keratin som finns i tex insekters yttre skelettvävnad men kan även finnas till en viss grad i däggdjurs vävnad som tex människors naglar.
Nu kan vi identifiera några faktorer kopplade till proteiner som kan begränsa kvaliteten på hovarna:
- Brist på methionine
- Brist på grenkedjiga aminosyror (osannolikt förutom vid mycket hård träning)
- Brist på proteiner i allmännhet
- Otillräckligt med Vitamin B6
- Otillräckligt Folsyra (Tetrahydrofolat är en slags Folsyra)
Fetter:
Det allra yttersta lagret på hoven (stratum externum) innehåller olika fetter. Så gör även hovväggen i övrigt. De olika fetterna fyller mellanrummen mellan keratinocyterna, cellerna som tillverkar keratinet. Dessa fetter ger en frisk hov det glansiga utseendet och dess lena yta.
Man vet att fetter man ger i fodret påverkar kompositionen av fetterna i hoven, men man vet inte om det påverkar hoven positivt, negativt eller varken eller. Därför rekommenderas en fettsammansättning som är så lika gräsets sammansättning av fett som möjligt, eftersom gräs är hästens naturliga föda. Hästar som går på bete behöver därför inget tillsatt fett i fodret alls. När de äter hö eller silage kan Rapsolja eller linfröolja vara bra att ge, eftersom sammansättningen liknar gräsets.
Essentiella fettsyror: Omega 3 och omega 6. Kan hästen inte själv tillverka.
Mineraler:
Tyvärr har det inte gjorts tillräckligt med forskning om mineraler på häst. Men man vet en hel del genom studier på kor.
Kalcium: Är bla nödvändigt för att det enzym (epidermal transglutiminase) som transformerar hudceller till hornceller ska fungera. Detta enzym är även nödvändigt för att bilda de stärkande tvärbindningarna mellan keratinfibrerna i hoven.
Zink: Finns i stora mängder i normal hovvävnad. Zink infogat i något som kallas ”zinkfingerproteiner”* krävs för cellförökning, för att cellerna ska bli keratinocyter och för samspel mellan olika proteiner, tex sammansättningen av keratin.
Zink är även essentiell för en mängd olika enzymer som alla metaboliskt aktiva celler behöver, och är involverade i reglering av hastigheten för celldelning, cellaktivitet och mognad av celler. Som exempel reglerar zink aktiviteten av Kalmodulin (ett Kalcuimbundet budbärarprotein som uttrycks i alla eukariota celler i kroppen), det är Kalmodulin som binder Kalcium.
Brist på Zink kan ge upphov till:
- Långsam tillväxt
- Tunna hovväggar
- Svaga förbindelser
- Svagt horn
Koppar: Är involverat i enzymer som är nödvändiga för att delningen av snabbt delande celler ska fungera. Coppar är oxå nödvändigt för aktivering av enzymet som formar ”svavelbroarna”* som håller ihop keratinfibrerna.
Zink och Koppar: Tillsammans behövs de även för att förhindra att fettet i hoven oxiderar. Om fettet oxiderar kan hoven torka ut, det kan även försvaga det ”klister” som håller ihop keratinfibrerna i hoven.
Brist på Koppar och Zink kan ge upphov till:
- Mjuka hovar
- Sprickor
- Blödningar i sulan
- Röta
- Laminitis
Förutom brister av ovan nämnda mineraler, kan för höga halter av svavel och järn störa upptaget av dessa i kroppen.
Balansen mellan olika mineraler spelar stor roll. Därför är det inte så enkelt att man kan köpa ett tillskott som sägs innehålla alla mineraler och vitaminer och sen tro att man är på den säkra sidan, TYVÄRR. Man måste analysera sitt grovfoder för att veta vad det innehåller för att vidare ska veta vad som saknas hästen ELLER vad den kanske får för mycket av.
Selen: Är involverat i enzymet ”glutahione peroxidase”*, en viktig antioxidant som skyddar fetterna i hoven. Vitamin E är viktigt av samma orsak.
Vitaminer:
Vitamin A: Brist är osannolik , men om så är fallet så skulle det kunna orsaka långsam tillväxt. Vitamin A binder receptorer som stimulerar celldelning.
Vitamin E: se Selen.
B-vitaminer: Eftersom alla B-vitaminer på något sätt är involverade i protein-, fett- och kolhydratsmetabolism och -samspel, så spelar de en mycket stor roll i en vävnad så aktiv som hoven. Biotin får mest uppmärksamhet pga vissa studier gjorda på häst.
Biotin: Forskning har visat att Biotin har en direkt påverkan i tillverkningen av Keratin. Biotin är även essentiellt för syntesen av långkedjiga fettsyror.
Pyridoxine (B6), Folsyra och B12: Är alla involverade i tillverkning av olika proteiner och är därför viktiga för hoven. Däremot har brist på dessa aldrig påträffats på häst. Folsyra har dock en nyckerloll i alstring av kväveoxid (alstringen dämpas om hästen tex är InsulinRessistent, därför kan Folsyra vara en god idé att tillsätta om så är fallet).
För att summera det hela så är de vanligaste bristerna som påverkar hovarna:
- Råprotein
- Svavelhaltiga aminosyror (i första hand Methinoine, sen cysteine)
- Essentiella Fettsyror
- Zink
- Koppar
- Selen
- Vitamin E
- Biotin
- ev. Pyridoxine (B6)
*direktöversatt ord av mig, vet inte om det heter så på svenska eller om det finns något svenskt ord för det…