Att hålla hästen i gott hull är viktigare än många tror. Många tycker att det inte gör så mycket att hästen blir lite rund och go under sommarbetet…
Detta skrämmer mig. Alla hästar kan få metaboliska störningar och sjukdomar av att bli överviktiga. Jag vet att ingen låter sin häst bli överviktig för att man vill att hästen ska bli sjuk. Men det är många som inte inser att det faktiskt är just det som kan hända. Hästen kan bli så sjuk att den aldrig mer kan gå i hage där det växer gräs…
Därför vädjar jag till alla er som tycker att era hästar gott kan få lägga på sig några extra kilon under sommaren. Titta noga och känn exakt hur många kilon extra just din häst lägger på sig. Lite är oftast ofarligt (inte alltid dock). Håll din häst under 6 på Hullbedömningsskalan.
Jag har låtit min egen häst bli fetare än 6 på hullbedömningsskalan innan jag insåg hur farligt det faktiskt kan vara. Men så fick hon inflammation i hovarna oxå. Jag har fått lära mig den hårda vägen och vill därför informera andra, så att de förhoppningsvis slipper lära sig den hårda vägen. Min häst hade tur, jag upptäckte det väldigt tidigt och 2 veckor med Metacam och vila i sjukhage var det som hävde ett annars kommande fånganfall. Detta hände hösten 2008, hon kommer att vara känslig för övervikt resten av hennes liv…
Det är lika farligt för hästar att bli överviktiga som för oss människor. Skillnaden är att på oss människor blir ofta hjärtat drabbat, på hästarna är det hovarna som blir drabbade. Får hästen fång så blir den inre strukturen skadad och därmed är det lättare att hästen drabbas igen. Efter ett fånganfall är det därför extremt viktigt att hålla hästen i gott hull och bra form och funktion på hovarna.
Vill man ha sin lättfödda häst på bete dygnet runt så är det motion, riktigt magert bete och/eller munkorg som gäller för att hålla ett bra hull på hästen.
Hullbedömningsskala
Modifierad av A. Jansson efter Henneke med flera (1983) Equine Vet J. (1983) 15, 371-372 och NRC (1989).
Extremt utmärglad 1 Ryggkotor, revben, svansrot och höftben kraftigt utstickande,skelettstrukturen kring manke, bogblad och hals klart synliga samt inget fettlager.
Mycket mager 2 Ryggkotor, revben, svansrot och höftben utstickande, skelettstrukturen kring manke, skuldror och hals svagt synliga.
Mager 3 Revben och ryggrad synliga, svansroten utstickande men individuella ryggkotor är inte synliga, höftknölen rundad men klart synlig, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals markerade.
Slank 4 Lätt åsformad rygg, revbenen svagt skönjbara, lite fett runt svansroten, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals inte tunna.
Måttlig 5 Jämn längs ryggen, revbenen inte synliga men lätta att känna, fettet runt svansroten börjar kännas ”svampigt”, skuldror och hals övergår mjukt till kroppen.
Måttligt fet 6 Kan ha en liten ränna längs ryggen, svampigt fett över revbenen, mjukt fett runt svansen, börjar tydligt ansätta fett längs manken, bakom skulderbladen och längs halsen.
Fet 7 Kan ha en ränna längs ryggen, går att känna individuella revben men också fett mellan dem, mjukt fett runt svansroten, fettansättning runt manke, skuldror och längs halsen.
Mycket fet 8 Ränna längs ryggen, svårt att känna revbenen, väldigt mjukt fett runt svansroten, tjockt fettlager runt manke, skuldror, ”förtjockad” hals, fettansättning på insidan av benen.
Extremt fet 9 Tydlig ränna längs ryggen, varierande tjockt fettlager över revbenen, ”bulligt” fettlager runt svansrot, manke, skuldror och längs halsen. Insidan av bakbenen kan ”skava”.