Varför är min häst öm i hovarna?
Det finns många orsaker till att hästen kan bli öm i hovarna. Här är några vanliga orsaker.
Jag börjar med den vanligaste orsaken som jag stöter på, slutar med den ovanligaste orsaken.
OBS! Använd ALLTID skydd på hovarna (boots eller järnskor) när hästen är öm!
Övervikt; speciellt när hästen tenderar att få fettdepåer på nacke, rumpa och skuldror.
Då ökar risken för att hästen ska drabbas av InsulinRessistent (IR) eller EMS (Equine Metabolic Syndrome) vilket medför en större risk för fång. Detta gäller samtliga hästraser.
Dessa hästar blir ofta ömma i hovarna om de blir bara lite överviktiga.
Så att hålla ett bra hull är A och O för alla typer av hästar.
Ett bra hull ligger mellan 4 och 6 på den 9-gradiga Hullbedömningsskalan. Mer om den finns att läsa om under menyn Hull (huvudmeny Foder).
Strålröta; rötan gör strålen väldigt mjuk och ibland har rötan ”ätit upp” mycket material i strålen, då blir materialet allt för tunnt och kan inte alls stå emot ojämna underlag. Även annan röta gör hovarna sköra.
Röta kan hästen få flera orsaker, tex att hovarna inte får chans att torka upp vid blött underlag i hagen, ej rätt skött bädd i boxen/ligghallen, fel stimuli av underlaget eller av näringsbrist.
Stressverkade hovar; hovar som man verkar för ofta eller för mycket, då kan man lätt framkalla inflammationer i hoven. Anledningen till att man verkar ofta eller för mycket är att man är rädd för att hovarna ska bli överväxta, men en stressverkad hov är många gånger sämre än en överväxt hov.
Tunna sulor; av samma orsak som ovan, ett tunt material kan inte stå emot ett hårdare knöggligt underlag och är det riktigt illa går inte ens mjukare underlag bra att gå/stå på.
Tunna sulor kan hästen få av många olika anledningar, tex, dålig tillväxt, för hård verkning, för hård nötning och näringsbrist, som i sin tur kan ha flera olika orsaker.
Långsam tillväxt; hoven nöts snabbare än den producerar nytt material.
Långsam tillväxt kan uppstå av flera orsaker, tex fel stimuli av underlaget och näringsbrist.
Dålig utvekling; hoven har inte fått rätt stimuli under hästens uppväxt och hästen har därför inte utveklat hovarna som den bör.
När detta är fallet behövs nästan alltid boots på knöggliga hårda underlag, hur fina hovar man än kan få av rätt verkning och rätt kost.
Näringsbrist; då menar jag inte att hästen är underviktig, jag menar att hoven inte får tillräckligt med näring. Det kan bero på både överdosering och underdosering av vissa mineraler tex. Den här punkten är svårast att få in i listan, för det kan resultera i röta, tunna sulor, sprickor och långsam tillväxt och gör det ganska ofta. Men jag vill få med den i en egen punkt för att den är viktig.
Näringsbrist är tyvärr svårt att komma åt på annat sätt än att ta analys på fodret man ger hästen. Tyvärr gör många en allt för enkel analys. Vi bör analysera följande mineraler i fodret: Kalcium, Fosfor, Magnesium,Kalium, Järn, Koppar, Zink och Mangan, för att säkert veta om din häst lider av någon brist eller överdosering av mineral. För att se vad hästen får i sig av Järn, Koppar och Zink kan även ett prov på vattnet hästen dricker vara nödvändigt.
Överväxta hovar; som spricker och/eller överbelastar = gör ont.
Här kan vi se att vissa fall av ömhet i hovarna inte har något som helst att göra med verkningen av hästen.
Kommer vi inte tillrätta med våra överviktiga hästar och ser till att hovarna inte lider av näringsbrist så spelar det ingen roll, hästen kommer fortsätta vara öm tills vi gör någonting åt orsaken som gör den öm.
Järnskor kan i vissa fall ta bort ömheten i hovarna.
Men fortsätter vi övergöda hästen så kommer fånganfallet som ett brev på posten, med eller utan järnskor.
Får vi inte bukt med näringsbristen i hoven så kommer det snart inte ens vara möjligt att fästa någon järnsko i hoven.
Hoven växer efter underlaget.
Detta bör den som verkar hovarna ha kunskap om och tänka på när h*n verkar.
Har du en häst som har för svaga hovar, är ett bra knep att ta barfotapromenader på hård mark med din häst, tex asfalt. Men ENDAST om hästen är bekväm med detta.
Ömmar hästen gör det mer skada än nytta, då kan du i värsta fall trigga igång inflammationer i hovarna och det får absolut inte hända!! Är hästen öm barfota så sätter du på bootsen några veckor. Prova igen, på med boots återigen om hästen fortfarande är öm.
Detta stärker hovarna och gör att de växer lite fortare.
Tips
Lär dig din hästs normalstatus i hovarna.
Känn på digitalpulsen varje dag och hur varma hovarna är. Har hoven förstärkt digitalpuls kan den vara öm eller på väg att bli öm i hovarna, är den dessutom varm kan inflammation vara på väg.
Det är viktigt att veta hur varm och hur pulsen känns normalt på just din häst. På så sätt kan du lära dig hur din häst fungerar och om den tex reagerar på olika typer av foder eller något speciellt underlag.
Känn helst när hästen kommit in från hagen.
Efter träning kan det vara normalt med en något förhöjd puls och värme, men den återgår till det normala efter en stund.
På morgonen om hästen står i box, är vissa hästar alltid lite svullna av stillastående och detta kan påverka din känsla av vad som är normalt.
Det bästa är såklart att lära sig hur hästen känns i alla situationer, men tycker man att det är svårt är det bättre att börja lära sig känna vilopuls och värme.
En normalpuls ska knappt kännas, på vissa hästar känner man den inte alls. Digitalpulsen indikerar även på annat, men ju mer du lär känna din häst desto bättre blir du på att lista ut hur den mår.
Detta tips är ett av de viktigaste jag har att ge, när jag har bråttom och inte hinner med att göra något med min häst så kollar jag hur som helst alltid puls och värme i hovar och ben, eftersom jag har lärt mig att det säger så mycket om hur hästen mår.
Bilder är på väg…